YOKUU Antwerpse Starter van het jaar 2020

Yokuu is a lovely brand.

Artikel verschenen in UNIZO - 16/02/2021


Joris Jansen is met zijn startup PROBIBEL BV, onder de naam YOKUU, de Starter van het jaar 2020 van de provincie Antwerpen. Dat maakt ondernemersorganisatie UNIZO provincie Antwerpen vandaag bekend. Deze Antwerpse biotech start-up wil het hygiënemodel veranderen en ontwikkelde daarbij een circulaire schoonmaakparel – vederlicht, zonder plastiek en boordevol goede bacteriën! Joris neemt het op tegen 4 andere kandidaten in de race naar de titel Vlaamse Startende ondernemer van het jaar 2020. Op 25/02 wordt de nationale winnaar bekend gemaakt!

Dit jonge biotech bedrijf brengt schoonmaakproducten op de markt met daarin goede bacteriën. Joris, bio-ingenieur van opleiding, is gefascineerd door bacteriën, “met name op de impact op ons dagelijks leven. We zijn zo gebrainwasht dat we alle bacteriën moeten doden dat we vergeten zijn dat bacteriën een onontgonnen bron zijn aan allerlei oplossingen voor actuele problemen. Bacteriën zijn een fundamenteel onderdeel van onze eigen ik – 1,5kg van ons gewicht om precies te zijn. Ze spelen een belangrijke rol voor ons immuunsysteem maar ze beïnvloeden zelfs onze gedachten en emoties. Te proper leven is niet gezond.”

YOKUU is een schoonmaakproduct gemaakt van compacte parels vol goede bacteriën. YOKUU werd genoemd naar Japanse bostherapieën. “Daar sturen ze mensen het bos in om weer gezond te worden. Wij zijn naar het bos gegaan om onze ingrediënten te halen: levende bacteriën. Die stoppen we in parels. De goede bacteriën blijven verder reinigen nadat je hebt schoongemaakt. Ze gaan in competitie met de slechte en zorgen zo voor minder stof en minder geurtjes.” zegt Joris. YOKUU maakt niet alleen gebruik van natuurlijke ingrediënten, maar zet ook het verminderen van plasticverbruik, transport en water.

Om zijn product verder te ontwikkelen, kreeg Joris steun van de Stad Antwerpen. Antwerpen steunt startups met name in de digitale, circulaire en creatieve economie. Zo stelde de stad 1 miljoen euro ter beschikking voor 7 bedrijven om hun ideeën uit te werken. Joris was één van de gelukkige winnaars.

“Joris Jansen bewijst dat duurzaamheid een sleutelingrediënt voor innovatie is. Hij slaagt er in zijn passie en gedrevenheid door te drijven in een uniek product dat beantwoordt aan de verwachtingen van onze maatschappij op het gebied van ecologie.” zegt Carl van Dyck, directeur van UNIZO provincie Antwerpen.

UNIZO wilt, vooral in deze moeilijkere tijden, starters een platform geven. Ondanks het ongekend zware jaar voor vele zelfstandigen, zien we aan de cijfers en het aantal begeleidingen gestart bij UNIZO, dat er enorm veel enthousiasme en ambitie is om een nieuwe onderneming te beginnen. Juni, juli en augustus 2020 waren absolute topmaanden met gemiddeld 11.54% meer starters dan het voorgaande jaar. Na wat moeilijkere maanden in lock-down, namen de starterscijfers een nieuwe vlucht in december, met gemiddeld 7.53% meer starters dan in 2020.